Menu

Kroatië in Coronatijden

 

Oef. Het is zover. Na lang wachten zijn de grenzen weer open en kunnen we terug vrij reizen naar de meeste EU bestemmingen.

Kroatië was één van de eerste landen om ons te overladen met berichten over de heropening en om ons aan te sporen weer in grote getale bij hen onze zomervakantie te komen vieren.

Ook wij ontvingen natuurlijk veel vragen van mensen om te weten of hun reizen al dan niet kunnen doorgaan en we beslisten daarom om even niet meer enkel naar de website van de FOD Buitenlandse Zaken te kijken (wat je trouwens wel nog steeds best kan doen) en het gewoon zelf even uit te testen. We stapten in de auto en vertrokken richting Zadar om enkele dagen te gaan zeilen.

Om in Kroatië te geraken moet je natuurlijk ook enkele andere landen doorkruisen. Duitsland vormt de grootste hap maar daarnaast rij je ook door Nederland (heel even), door Oostenrijk en door Slovenië.

En elk land heeft nu dus ook haar eigen Corona-regels.

De eersten grenzen vormden geen probleem. We passeerden de Nederlandse en Duitse grens zonder enige zichtbare vorm van verstrengde maatregelen. Toen we stopten in een tankstation langs de Duitse snelweg werden we wel onmiddellijk terecht gewezen omdat we zonder mondmasker argeloos de winkel binnen wandelden.

Les geleerd! Mondmasker en handen desinfecteren streng verplicht! Weer even wennen maar geen probleem, we zijn graag een goede leerling.

Ook de grens met Oostenrijk passeerde zonder enig oponthoud al merkten we wel dat er in de andere richting een controlepost was opgezet. Zorgen voor later. In het Oostenrijks tankstation waar we halt hielden waren we weer de enigen met een mondmasker. zo snel gaat het dus.

Slovenië had net de maatregelen weer verstrengd waardoor een lang verblijf voor buitenlanders opnieuw niet meer mogelijk was. Transit binnen twaalf uur was echter geen probleem.

De grens tussen Kroatië en Slovenië is altijd een moeilijk punt en dat was ook deze keer niet anders. Even aanschuiven, even controle (enkel paspoort trouwens, geen Covid) en dan door naar Kroatië.

En daar lijkt Corona al helemaal een ver-weg-verhaal. Geen mondmaskers te bespeuren. Winkels, restaurants en cafés zijn allemaal open. Natuurlijk heerst er voorzichtigheid en houden de mensen een veilige afstand maar hier gaat het leven verder zijn gewone gangetje. We deden onze inkopen in de supermarkt, stapten aan boord van onze boot en zeilden weg voor enkele dagen op de rustigste Adriatische Zee die we ooit hebben gezien.

Ook op de eilanden hervat het leven stilaan zijn normale tempo. ACI Marina’s zijn open en ook in de kleine baaien zijn de restaurants open of aan het voorbereiden op heropening in de komende dagen.

Conclusie: Moet je nu gaan of niet? Dat is natuurlijk niet aan ons om te beslissen en voorzichtigheid blijft geboden. Volg steeds de adviezen van de FOD buitenlandse zaken nauw op voor alle landen waar je doorheen moet. Hou er rekening mee dat de situatie weer kan veranderen en neem vooral geen onnodige risico’s.

Maar … Kroatië is in ieder geval helemaal klaar om je te ontvangen.

Voorbereidingen per land (op moment van schrijven 29/6):

Nederland: geen extra voorbereidingen nodig

Duitsland: geen extra voorbereidingen nodig

Oostenrijk: geen extra voorbereidingen nodig, autostrade vignet te verkrijgen via VAB

Slovenië: geen extra voorbereidingen nodig, autostrade vignet aan te kopen in Oostenrijk, transit in 12 uur (anders 14 dagen quarantaine)

Kroatië: Aanmelden via https://entercroatia.mup.hr en bewijs van verblijf (boardingpass en crewlist) meenemen.

 

En oh ja, die controlepost op de terugweg in Duitsland … daar mochten we ook gewoon doorrijden.

 

Nog enkele sfeerbeelden om af te sluiten:

 

Goeie reis,

Mascott

 

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?

 

Contacteer ons